Τι Φυτεύουμε το Φθινόπωρο – Φυτά για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβρη

Το φθινόπωρο είναι μια θαυμάσια εποχή για να φυτέψετε μια ποικιλία καλλιεργειών και λουλουδιών που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε πιο δροσερό καιρό. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι ιδανικοί μήνες για τη φύτευση πολλών καλλιεργειών, καθώς το έδαφος είναι ακόμα αρκετά ζεστό για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών, ενώ οι θερμοκρασίες του αέρα είναι πιο δροσερές, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες των φυτών. Ακολουθούν ορισμένες δημοφιλείς καλλιέργειες και λουλούδια που μπορείτε να σκεφτείτε να φυτέψετε κατά τους φθινοπωρινούς μήνες.

futeush_xeri

Σεπτέμβριος

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να φυτευτεί το φθινόπωρο για συγκομιδή την άνοιξη. Προτιμά καλά στραγγιζόμενο έδαφος και μπορεί να φυτευτεί σε σειρές ή σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Φροντίστε να φυτεύετε σκελίδες σκόρδου με την αιχμηρή άκρη προς τα πάνω και τοποθετήστε τις σε απόσταση περίπου 6 ίντσες μεταξύ τους.

Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα ψυχρόβιο λαχανικό που μπορεί να φυτευτεί τον Σεπτέμβριο για φθινοπωρινή ή χειμερινή συγκομιδή. Είναι μια μεγάλη πηγή βιταμινών και μετάλλων και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Το λάχανο προτιμά γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύεται σε πλήρη ήλιο.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι ένα άλλο λαχανικό ανθεκτικό στο κρύο που μπορεί να φυτευτεί τον Σεπτέμβριο για φθινοπωρινή συγκομιδή. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να αραιώσετε τα φυτά μόλις αρχίσουν να βγαίνουν και να συγκομίζετε τις ρίζες όταν έχουν περίπου το μέγεθος μπάλας του γκολφ.

Πανσέδες

Οι πανσέδες είναι ένα δημοφιλές φθινοπωρινό λουλούδι που μπορεί να προσθέσει μια πινελιά χρώματος σε κάθε κήπο. Προτιμούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και μπορούν να φυτευτούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος σε πλήρη ήλιο ή μερική σκιά. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τους πανσέδες και να τους αποκεφαλίζετε για να ενθαρρύνετε περισσότερα άνθη.

Οκτώβριος

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό ψυχρής εποχής για συγκομιδή αργά το φθινόπωρο ή νωρίς το χειμώνα. Προτιμά γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύεται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να διατηρείτε το χώμα υγρό και να λιπαίνετε τα φυτά κάθε λίγες εβδομάδες.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα άλλο λαχανικό ψυχρής εποχής για συγκομιδή το φθινόπωρο ή το χειμώνα. Προτιμά καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύεται σε πλήρη ήλιο ή μερική σκιά. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά το σπανάκι και να συγκομίζετε τα φύλλα του όταν είναι νεαρά και τρυφερά.

Χρύσανθεμα

Τα χρυσάνθεμα είναι ένα δημοφιλές φθινοπωρινό λουλούδι που κυκλοφορεί σε ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τα χρυσάνθεμα και να τα αποκεφαλίζετε για να ενθαρρύνετε περισσότερα άνθη.

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι ένα λαχανικό που αναπτύσσεται γρήγορα. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να αραιώσετε τα φυτά μόλις αρχίσουν να βγαίνουν και να συγκομίζετε τις ρίζες όταν έχουν περίπου το μέγεθος μπάλας του πινγκ-πονγκ.

Νοέμβριος

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί επίσης να φυτευτεί το Νοέμβριο για συγκομιδή αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι. Προτιμά καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύεται σε πλήρη ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στρώσει με λασπωτήρα τις σκελίδες σκόρδου για να τις προστατεύσετε από το κρύο.

Καρότα

Τα καρότα είναι ένα λαχανικό ψυχρής εποχής που μπορεί να φυτευτεί το Νοέμβριο για χειμερινή ή πρώιμη ανοιξιάτικη συγκομιδή. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να αραιώσετε τα φυτά μόλις αρχίσουν να αναδύονται και να συγκομίζετε τις ρίζες όταν έχουν διάμετρο περίπου 2 ίντσες.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μπορούν να φυτευτούν τον Νοέμβριο για καλοκαιρινή συγκομιδή. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενα εδάφη και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο. Φροντίστε να τοποθετείτε τα κρεμμύδια σε απόσταση περίπου 6 ίντσες μεταξύ τους και να τα φυτεύετε σε βάθος περίπου 1 ίντσας. Τα κρεμμύδια αναπτύσσονται αργά, γι’ αυτό κάντε υπομονή και διατηρήστε το έδαφος υγρό.

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό ψυχρής εποχής για χειμερινή ή πρώιμη ανοιξιάτικη συγκομιδή. Προτιμά γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύεται σε πλήρη ήλιο ή μερική σκιά. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά το μαρούλι και να συγκομίζετε τα φύλλα του όταν είναι νεαρά και τρυφερά.

Κυκλάμινα

Τα κυκλάμινα είναι ένα δημοφιλές φθινοπωρινό λουλούδι που κυκλοφορεί σε διάφορα χρώματα. Προτιμούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος και πρέπει να φυτεύονται σε πλήρη ήλιο ή μερική σκιά. Φροντίστε να ποτίζετε τακτικά τα κυκλάμινα και να τα αποκεφαλίζετε για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη περισσότερων ανθών.

Σύνοψη

Καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν, είναι σημαντικό να προσέχετε τα φυτά σας και να τα προστατεύετε από τον παγετό και τους ψυχρούς ανέμους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να καλύψετε τα φυτά σας με κουβέρτες ή καλύμματα σειράς και φροντίστε να τα ποτίζετε τακτικά. Το φθινόπωρο είναι επίσης μια καλή εποχή για να προσθέσετε κομπόστ ή άλλη οργανική ύλη στο έδαφός σας για να το εμπλουτίσετε για τις καλλιέργειες του επόμενου έτους.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top