Τύποι Γλαστρών Στην Κηπουρική

Όταν πρόκειται για κηπουρική, ο τύπος γλάστρας που επιλέγετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην υγεία και την ανάπτυξη των φυτών σας. Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων γλάστρας, ο καθένας με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους διαφορετικούς τύπους γλαστρών και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

glastres

Γλάστρες από Τερακότα

Οι γλάστρες από τερακότα είναι οι πιο κατάλληλες για την καλλιέργεια. Kατασκευάζονται από πηλό και αποτελούν δημοφιλή επιλογή για πολλούς κηπουρούς. Είναι πορώδεις, γεγονός που επιτρέπει τη διέλευση του αέρα και της υγρασίας, γεγονός να είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, μπορούν επίσης να στεγνώσουν γρήγορα και απαιτούν πιο συχνό πότισμα. Τέτοιες γλάστρες ραγίζουν σε ακραίες θερμοκρασίες, οπότε δεν είναι η καλύτερη επιλογή για πολύ κρύα ή πολύ ζεστά κλίματα.

Πλαστικές Γλάστρες

Οι πλαστικές γλάστρες είναι ελαφριές και ανθεκτικές, γεγονός που τις καθιστά δημοφιλή επιλογή. Είναι επίσης λιγότερο ακριβές από άλλους τύπους γλαστρών. Ωστόσο, οι πλαστικές γλάστρες δεν είναι πορώδεις, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν την δυνατότητα να συγκρατούν την υγρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για ορισμένα φυτά, αλλά επίσης να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, εάν το χώμα βραχεί. Οι πλαστικές γλάστρες μπορούν επίσης να γίνουν εύθραυστες με την πάροδο του χρόνου και να ραγίσουν ή να σπάσουν.

Κεραμικές Γλάστρες

Οι κεραμικές γλάστρες αποτελούν διακοσμητική επιλογή για πολλούς κηπουρούς. Κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων και στυλ και μπορούν να προσθέσουν ένα έντονο χρώμα στον κήπο σας. Οι κεραμικές γλάστρες είναι λιγότερο πορώδεις από τις γλάστρες από τερακότα, αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν τη διέλευση κάποιου αέρα και υγρασίας. Είναι επίσης πιο ανθεκτικές από τις πλαστικές γλάστρες, αλλά μπορεί να είναι βαρύτερες και ακριβότερες.

Γλάστρες Από Ύφασμα

Οι υφασμάτινες γλάστρες είναι ένας νεότερος τύπος γλάστρας που έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Είναι κατασκευασμένες από ύφασμα που αναπνέει και επιτρέπει στον αέρα και το νερό να περνούν. Αυτό είναι ευεργετικό για την ανάπτυξη των φυτών, καθώς επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό των ριζών. Οι υφασμάτινες γλάστρες είναι επίσης ελαφριές και πτυσσόμενες, καθιστώντας τις εύκολες στην αποθήκευση όταν δεν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, είναι πιο ακριβά από άλλους τύπους γλαστρών και μπορεί να μην είναι τόσο ανθεκτικά.

Κρεμαστά Καλάθια

Τα κρεμαστά καλάθια είναι μια εξαιρετική επιλογή για φυτά που προτιμούν να βρίσκονται εκτός εδάφους, όπως φτέρες και φυτά που ελίσσονται. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και στυλ και μπορούν να κρεμαστούν από μια βεράντα ή ένα μπαλκόνι. Ωστόσο, τα κρεμαστά καλάθια είναι δύσκολο να ποτιστούν, καθώς το νερό στραγγίζει γρήγορα ή να παγιδεύεται στον πυθμένα του καλαθιού. Επίσης να απαιτούν πιο συχνό πότισμα από άλλους τύπους γλαστρών.

Γλάστρες Αυτοποτισμού

Οι αυτοποτιζόμενες γλάστρες είναι μια βολική επιλογή για τους κηπουρούς που μπορεί να μην έχουν το χρόνο ή τη δυνατότητα να ποτίζουν τα φυτά τους σε τακτική βάση. Διαθέτουν μια δεξαμενή στο κάτω μέρος της γλάστρας που απελευθερώνει αργά νερό στις ρίζες. Αυτόείναι ευεργετικό για την ανάπτυξη των φυτών, καθώς εξασφαλίζει ότι οι ρίζες είναι σταθερά υγρές. Ωστόσο, οι γλάστρες αυτοποτισμού είναι πιο ακριβές από άλλους τύπους γλαστρών και μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές για φυτά που απαιτούν περισσότερο ή λιγότερο νερό.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top